Sokan tudják már, hogy az elmúlt hónapban elkezdtem kung fut tanulni a hugommal együtt. Erről kicsit bővebben hagy beszéljek.

Már régen eldöntöttük, hogy harcművészetet szeretnénk tanulni, de a mit és hol kérdések sokáig tisztázatlanok voltak. A választás a kung fu egy elterjedt és hatékony rendszerére, a Wing Tsunra esett.

A Wing Tsun kung fu egy ősi kínai harcművészet, melyet egy apácanő, Ng Mui  hozott létre több száz évvel ezelőtt. A kung fu-nak több száz ága létezik, de a Wing Tsun az egyetlen, melyet nő alapított. Az apácanő az évek múlásával jött rá arra, hogy az általa addig gyakorolt stílust csak fiatal korában tudta hatékonyan használni, s ahogy öregszik, úgy csökken az esélye annak, hogy egy nálánál fiatalabb, erősebb, főleg férfi ellen is meg tudja védeni magát. A Wing Tsun kung fu hatékonysága abban rejlik, hogy az apáca az új rendszer kidolgozásakor figyelembe vette a matematika és a fizika törvényeit, az emberi anatómiát és a puszta fizikai erő helyett az értelemre, a gondolkodásra, gyorsaságra, könnyedségre helyezte a hangsúlyt.

Magyarország a Kelet-Európai Wing Tsun Szövetség vezető országa, vezetője dai-si-fu Máday Norbert 7. mesterfokozatú instruktor, si-jo Leung Ting (10. mesterfokozat), a Nemzetközi Wing Tsun Szövetség elnökének fogadott fia. Leung Ting si-jo Yip Man nagymester utolsó tanítványa, aki először kezdte el nyilvánosan tanítani a rendszert, az ő tanítványa volt Bruce Lee is, később Leung Tingé Jackie Chan. Én si-fu Szabó Csaba 4. fokozatú instruktorhoz járok, aki Máday si-fu első tanítványai közt volt.

A Wing Tsunról bővebben:
Kelet-Európai Wing Tsun Szövetség
Wing Tsun Budapest
IX. kerületi edzőterem
Wing Tsun Gödöllő
Wing Tsun Debrecen
International Wing Tsun Assosiation

Reklámok